Τι είναι η Ποδιατρική

Είναι μια καινούρια για τη χώρα μας ειδικότητα, η οποία απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και αφορά συγκεκριμένα στο άκρο πόδι. Σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, το ανθρώπινο πόδι μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων, παρουσιάζοντας διάφορες επιπλοκές ή δυσλειτουργίες όπως δερματικές και ονυχικές αλλοιώσεις, τύλους, πόνους και προβλήματα στους αστραγάλους, στα γόνατα και στη χαμηλή οσφύ.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες συστηματικές παθήσεις, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και σακχαρώδης διαβήτης, εκδηλώνουν επιπλοκές στο άκρο πόδι.

Οι ασθενείς μπορούν να επισκεφτούν τον ποδίατρο στην έδρα του, κατόπιν ραντεβού. Πολύ συχνά διάφοροι φορείς του κλάδου υγείας όπως φυσίατροι, ορθοπεδικοί ιατροί, διαβητολόγοι, ρευματολόγοι και φυσιοθεραπευτές συνεργάζονται με τον ποδίατρο, παραπέμποντας ασθενείς για συνεκτίμηση του προβλήματος, με σκοπό την άμεση και ολοκληρωμένη επίλυση του προβλήματός του.

Η Ποδιατρική είναι κάτι διαφορετικό και πιο εξειδικευμένο από ένα απλό πεντικιούρ, ένα σπα ή μια περιποίηση ποδιών. Η θεραπεία που προσφέρεται είναι περισσότερο ιατρικού περιεχομένου και αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προσπαθώντας να κρατήσει τον πάσχοντα πάντοτε λειτουργικό.

Εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση

Όλοι οι ποδίατροι είναι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο ποδιάτρων  και έχουν αποφοιτήσει από ευρωπαϊκά αναγνωρισμένα πανεπιστήμια με πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών (BSc Hons). Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ποδίατρος έχει στην κατοχή του έναν μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) με ειδίκευση σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, όπως αθλητικές κακώσεις, διαβητικό πόδι και ούτω καθεξής.

Προσοχή! στα άτομα που αυτοαποκαλούνται ποδίατροι έχοντας παρακολουθήσει μερικές μόνο ώρες σεμιναρίων, τα οποία δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση και γνώση.

Η πρώτη επίσκεψη

Σε συνδυασμό με το παραπεμπτικό και την υπάρχουσα διάγνωση του θεράποντα ιατρού που σας συνέστησε να απευθυνθείτε σε ποδίατρο, αλλά ακόμα και χωρίς αυτό, ο ποδίατρος θα πάρει το λεπτομερές ιστορικό σας, έτσι ώστε να καταλάβει τη φύση του προβλήματός σας καθώς και την αιτία γέννησής του. Θα σας υποβάλλει αρκετές ερωτήσεις, όχι μόνο για το παρόν πρόβλημα, αλλά και για το μέχρι στιγμής ιστορικό της υγείας σας. Σκοπός αυτού του αναλυτικού διαλόγου, είναι να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη άποψη του προβλήματός σας, πριν καθορίσει τη θεραπεία σας.

Στη συνέχεια, ο ποδίατρος θα προβεί στην κλινική εξέταση του άκρου ποδός, παρατηρώντας οποιεσδήποτε οστικές, δερματικές, ονυχικές και άλλες ανωμαλίες που ενδεχομένως έχουν εκδηλωθεί. Θα ελέγξει τη θερμοκρασία τους, την κατάσταση του δέρματος, την αισθαντικότητά τους, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων και των δακτύλων και πολλούς άλλους παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υγιεινή και για την ορθή λειτουργία των ποδιών σας.

Η συλλογή όλων των προαναφερθέντων πληροφοριών δίνει την δυνατότητα στον ποδίατρο να διαγνώσει το πρόβλημά σας, και αμέσως μετά, να οργανώσει το πλάνο της θεραπείας. Στη συνέχεια εκείνος σας εξηγεί τη μέθοδο την οποία θα ακολουθήσει, πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία καθώς και πόσο θα σας κοστίσει.

Τι προβλήματα θεραπεύει ο Ποδίατρος;

Το φάσμα στο οποίο ο ποδίατρος μπορεί να επέμβει, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, είναι πολύ μεγάλο. Πιο συγκεκριμένα, ο ποδίατρος ασχολείται με:

  • Εμβιομηχανική του ποδιού (πλατυποδία, ραιβοποδία, πτώση μεταταρσίων, μεταταρσαλγία, άκανθα πτέρνας) και διόρθωση βάδισης με ειδικά πέλματα, έπειτα από τη λήψη προπλάσματος και πελματογραφήματος
  • Αθλητικές κακώσεις (διάστρεμμα, τενοντίτιδες).
  • Ανισοσκελία (λειτουργική / ανατομική), σκολίωση.
  • Παιδιατρικές επιπλοκές (πλατυποδία, ραιβοποδία)
  • Επιπλοκές στο ρευματικό πόδι (γαμψοδαχτυλία, παραμορφώσεις, κότσια)
  • Επιπλοκές νευρολογικής φύσεως στο πόδι (εγκεφαλικό επεισόδιο)
  • Επιπλοκές στο διαβητικό πόδι (πρόληψη και αντιμετώπιση)
  • Δερματικές παθήσεις (μυκητιάσεις, μυρμηγκιές)
  • Παθήσεις νυχιών (ονυχικές μολύνσεις / αλλοιώσεις, ονυχόλυση, πάχυνση νυχιών)
  • Τύλους / κάλους και σκληρότητες δέρματος

Τι θεραπεία προσφέρει ο ποδίατρος;

Βασικό μέλημα του ποδιάτρου είναι να βελτιώσει την υγεία των ποδιών σας. Πέρα από τη βασική θεραπεία των ποδιών σας θα ενημερωθείτε και για τα εξής:

Προστασία: μερικές παθήσεις του άκρου ποδός εμφανίζονται με πληγές, πύον και άλλες πιθανές εστίες μόλυνσης που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές. Ο ποδίατρος χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα υλικών και συγκεκριμένων τεχνικών θα καθαρίσει και θα προστατέψει το πόδι σας. Επίσης, ο ποδίατρος θα σας συμβουλεύσει για το πώς να προστατεύετε τα πόδια σας σε καθημερινή βάση στο σπίτι.

Πρόληψη: η πρόληψη είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη μορφή θεραπείας. Ο ποδίατρος σας θα αφιερώσει χρόνο για να σας δώσει συμβουλές για το σωστό υπόδημα, έτσι ώστε να προλάβετε την εμφάνιση ή την επιδείνωση προβλημάτων όπως πτώσεις μεταταρσίων, τενοντίτιδες, άκανθα πτέρνας, κότσια και άλλα.

Διόρθωση: υπάρχουν περιπτώσεις που η θεραπεία γίνεται με ορθωτικά πέλματα και είναι μακροχρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής επιστρέφει στον ποδίατρο για επανεξέταση και ανάλογα με τη βελτίωση του προβλήματός του τα πέλματα διορθώνονται και εφαρμόζονται και πάλι στο υπόδημα για τη συνέχιση της θεραπείας.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σειράς θεραπειών που πιθανόν να χρειαστούνε, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο ποδίατρος επικοινωνεί άμεσα με τον ιατρό του ασθενή για περαιτέρω συνεργασία επί του προβλήματος.

Πόσο κρατάει η θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το είδος της πάθησης. Τις περισσότερες φορές μερικές επισκέψεις είναι αρκετές για να θεραπεύσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και παθήσεις που ίσως απαιτήσουν περισσότερες επισκέψεις. Το θετικό πάντως είναι ότι στην πρώτη σας κιόλας επίσκεψη, ο ποδίατρος σας θα είναι σε θέση να κάνει την αρχική εκτίμηση του προβλήματός σας και να σας ενημερώσει για το πόσες περίπου επισκέψεις θα χρειαστείτε.

Πόσο κοστίζει η επίσκεψη;

Το ποσό αμοιβής παραμένει σταθερό για κάθε σας επίσκεψη. Σε περίπτωση που η θεραπεία απαιτεί την κατασκευή ορθοπεδικών πελμάτων μπορείτε να κάνετε χρήση του δημόσιου ασφαλιστικού σας ταμείου για τη δικαιολόγηση της δαπάνης.

Κέντρο Χειροπρακτικής και Ποδολογίας 5 από 5 με 123 αξιολογήσεις

Ανατομικά Υποδήματα

Ανατομικά Υποδήματα
Ανατομικά Υποδήματα
Ανατομικά Υποδήματα